lauantai 13. joulukuuta 2014

Luukku 13.



Tällä kertaa ajattelin vähän valaista minun omista jouluperinteistäni, ja mitä jouluaatto tänävuonna tuopi tullessaan. Kuten varmaan suurimmalla osalla suomalaisista, niin myöskin meidän perheessä on tietyt joulutraditiot mitä tehdään joka vuosi, joillain se on kuusen koristelu, toisilla taas aamupuuro koko perheen kesken. No, meillä ainakin toinen näistä tulee toteutumaan.

Meillä siis aina ennen on jouluaamu alkanut puurolla. Yleensä tosin itse olen joutunut jo jotain muuta aamupalaa keksimään jo sitä ennen, kun ei ole raaskinnut liian aikaisin alkaa muita herättelemään. Meillä on aina ollut joka joulu riisipuuroa, mihin on piilotettu manteli. Sen kanssa äiti on yleensä itselleen tehnyt sekametelisoppaa ja meille muille sitten ostettu kaupasta jotainmuuta mehukeittoa.
Aamupuuron jälkeen vietetään aikaa vain keskenämme. Tehdään jouluruokia loppuun asti, jos on jotain vielä kesken ja siivoillaan vielä viimeisiä juttuja kuntoon.
Tänä jouluna tämä tulee kuitenkin hieman muuttumaan, koska minä ja pikkusiskoni olemme muuttaneet pois kotoa. Itse asun aivan toisella puolella kaupunkia, joten saa nähdä kerkeänkö sieltä aamupuurolle ajoissa.

Aamupuuron jälkeen olemme äidin kanssa yleensä käyneet joulukirkossa. Itse pidän tästä perinteestä, se tuo aina vaan enemmän tunnelmaa jouluun, ja muistuttaa ainakin itseä, että minkä takia joulua on alun perin alettu juhlistaa. Vaikka en itse henkilökohtaisesti pidä joulua kamalan kirkollisena juhlana, niin on tämä silti ihana perinne.

Päivällä yleensä lähdemme hautausmaakierrokselle ja niitä meillä onkin sitten kierrettävänä. Lähes kaikki on haudattu eri hautausmaille, joten parisen tuntia siinä kierroksessa menee. Meille lähin hautausmaa jätetään viimeiseksi, sinne menemme vasta illalla myöhään.
Tämän jälkeen aletaankin jo laittaa pöytää joulukuntoon ja itseämme myös. Jouluna on ihana, kun saa olla kotona, mutta silti vähän laittautua.

Jouluruoka syödään yleensä siinä iltapäivällä, mitään tarkkaa kellonaikaa meillä ei ole. On ihanaa kun saa vain nauttia päiväsä perheen kanssa. Jouluruoalla meillä on aina tosi paljon kaikenlaista, tietenkin itsetehtynä. Ikinä ei olla laatikoita tai salaatteja tai muita vastaavia kaupasta ostettu (kinkkua lukuunottamatta) vaan tehty itse. Paljon parempaa! Ja aina joka joulu on erilainen jälkkäri, tänä vuonna olisi vuorossa minun tekemä Kinder-kakku, saa nähdä kyllä miten onnistuu. Jos joku haluaa, niin voin pistää tänne sitten ohjetta joulun jälkeen!

Jouluruoan jälkeen yleensä vähän sulatellaan kinkkua, ennen lahjojen jakamista. Mitään kauheita lahjamääriä ei ikinä olla saatu, vaan juuri sopivasti. Yleensä sovitaan aina summa millä saa valita mieleisiä juttuja, kuitenkin semmosia mitä oikeasti tarvitsee. Tänä vuonna itse saan vihdoin kokovartalopeilin, yhden mitä olen IKEAsta katsellut pitkän aikaa!

Joululahjojen jaon jälkeen illalla pimeällä lähdemme käymään tuossa lähihautausmaallamme. Sinne on meiltä haudattu kaksi tuttua. Sinne mummani haudalle vien myös kynttilän kissalle sen ihan omaan lyhtyyn. Käymme myös viemässä muistolehtoon (?) kynttilöitä muille tutuille, joiden haudoille emme päässeet. Käymme myös vierailemassa sodissa kaatuneiden muistomerkillä.

Loppuilta vietetäänkin sitten perheen kesken suklaaähkyssä ja ihmetellessä uusia juttuja. Mites teidän muiden joulut? Onko teillä jotain jouluperinteitä, joista ette luopuisi mistään hinnasta? Tai vastaavasti perinteitä, mistä ette niinkään välitä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti